Sezon grzewczy już prawie się rozpoczął, co oznacza tylko jedno -zwiększone koszty utrzymania domu. Niektórzy kupują opał na ostatnią chwilę, inni kupują go po promocyjnych cenach już latem, a nawet wiosną. Rodzaj węgla, jaki wybierzemy ma znaczenie, a uzależnione jest to od dwóch rzeczy: ceny i kotła, jaki posiadamy w domu.
Charakterystyka opału na zimę
1. Koks-to paliwo, które powstaje poprzez wygrzewanie przemysłowe węgla kamiennego. Po tym procesie koks charakteryzuje się wysoką kalorycznością, wynosi ona bowiem 28 MJ/kg, jest to przeciętna wartość, ponieważ wszystko uzależnione jest od jakości koksu. Podczas wygrzewania węgla kamiennego z koksu zostają usunięte gazy i siarka, często zwolennicy nazywają ogrzewanie mieszkania koksem jako “czyste”. Prawdą jest jednak, że długo się pali i jest wydajny, a we wcześniejszych latach z roku na rok tracił na popularności. Niestety, ale ceny koksu kiedyś szły sukcesywnie w górę, w tym momencie na wielu składach opału ceny koksu są takie same jak cena węgla za tonę.
2. Kostka węglowa-jest to kolejny rodzaj opału, który zrobiony jest z innej odmiany węgla kamiennego, dużo grubszej, przez co ma wysoką wydajność i kaloryczność (na poziomie 25-27 MJ/kg). Kostka może być stosowana niemal do każdego rodzaju pieca, jednak posiada ogromny minus-worek węgla jest bardzo drogi w stosunku do ceny węgla o mniejszej granulacji. 3. Węgiel kamienny typu orzech-jest to węgiel kamienny o bardzo grubej granulacji, cechujący się kalorycznością na poziomie 25-26 MJ/kg. W porównaniu do kostki węglowej spala się dużo szybciej, jednak jest również sporo tańszy, worek węgla wyniesie ok. 800 zł.
Jak wybrać najlepszy opał?
Wybrano tylko kilka rodzajów opału i opisano. Który wybrać? Wszystko zależy od ceny i kotła. Jednak cena węgla za tonę się różni, ma na to wpływ grubość węgla, kaloryczność, wydajność, a także to jak bardzo opał jest czysty, pozbawiony wszelakich dodatków, które obniżają ilość wytwarzanego ciepła. Wybierając węgiel, należy upewnić się, że pochodzi z polskiej kopalni, nasze węgle mają dużo wyższą kaloryczność, a sprzedawcy często posiadają węgiel z Rosji o dużo gorszej jakości. Często spotykane jest również składowanie węgla na zewnątrz, niestety taki węgiel jest gorszej jakości, bo zawiera wodę, przez co gorzej się pali, a dużo więcej waży. Koniecznie należy sprawdzić miejsce, skąd chcemy dokonać zakupu, ponieważ niefortunny węgiel może nas dużo kosztować.